Geschiedenis van onderzoek naar muien
Een grootschalig onderzoek in de jaren '90 naar de economische gevolgschade bij drenkelingen aan de kust van de Verenigde Staten gaf verassend inzicht. Bij het grootste deel van die verdrinkingen, bleek dat vaak een mui één van de oorzaken- of zelfs de directe oorzaak- van de verdrinking is. Vanaf dat moment volgde er diverse wetenschappelijke studies over muien maar vanuit een andere hoek. Zo werd er gekeken naar hoe om te gaan met die risico’s of hoe je daarover het beste het publiek over kon informeren. Het besef dat muien gevaarlijk kunnen zijn groeide sterk met name in Australië en de Verenigde Staten. Uiteindelijk zijn diverse trainingen, modellen en informatiemiddelen ontwikkeld. Met als doel het terugdringen van het aantal fatale- en niet fatale- verdrinkingen veroorzaakt door muien.
Onderzoek in Nederland
Hoewel Nederland bekent staat om zijn kust- en waterverdedigingswerken, bleef aandacht van organisaties en overheden voor muien in Nederland lang achter. Lokaal langs de kust was er bij burgers wel bekendheid met muien en de risico's die zij vormen. Ook bij diverse lokale lifeguard-organisaties was er aandacht voor muien in relatie tot zwemveiligheid en verdrinking. Het ontbrak echter aan eenduidigheid, gecoordineerde aanpak en wetenschappelijke onderbouwing.
Oprichting Muien.nl
Dit zag ook Willem Verbeek, die in het verleden actief was bij de lifeguards in Egmond. Jarenlang werkte Willem met passie en toewijding aan het verzamelen van informatie uit diverse internationale studies. Zo zette hij zich in voor o.a. verdere ontwikkeling van informatiemiddelen en bewustwording bij diverse lifeguard-organisaties in Nederland. Met Egmond als zijn proeftuin deed hij eigen onderzoek en kwam zo o.a. tot een muien-voorspel-model dat de lifeguards in Egmond een waarschuwing vooraf geeft wanneer condities ideaal zijn voor de vorming van mogelijk gevaarlijke muien. Willem heeft veel bereikt, informatie en lesstof over muien maakt inmiddels standaard deel uit van het cirqculum van alle lifeguards in Nederland. Veel kennis heeft Willem gebundeld en geplaatst op deze website, die hij in 2004 oprichtte.